Бабиното сладко от смокини

FavoriteLoadingДобави в любими
Бабиното сладко от смокини

Бабиното сладко от смокини

Уикендът се разговорихме с приятелки за сладко от смокини. Зелени смокини. Най-любимото вкъщи може би заедно с това от бели череши. Точно в този момент от годината са точните смокини за него. Спомените ми отново са свързани с моята любима баба и ще споделя изпитаната й рецепта.
Винаги повече съм харесвала това сладко от конфитюра от зрелия плод. Харесва ми как се запазват смокините и аромата. Толкова ми е любимо, че за подарък на гостите за сватбата ми преди години направих точно това сладко. Сватбената ни агентка Теди (обичам те!) се втурна да търси мини бурканчета за две до три смокини, които в далечната 2008 година се намираха доста трудно. Намери, но в един момент се оказах без сладкото. Бях оставила да се редуцира сосът и баба не разбрала, че ще го сгъстяваме не като за бурканчета, го сгъстила като за мини чинийки на самия ден… Ами и на сватбата си хапнахме, но и няколко години след това сладко не приготвях. Запасите бяха солидни 🙂

Никога не правя по една доза, защото изчезва много бързо. Не съм броила и колко бурканчета излизат, защото зависи от големината им. Но хубавото тук е, че плодът не се свива прекалено и горе-долу може да се ориентирате. Аз ще оставя тук пропорциите за една доза.

Съставки

 • 1/2 кг зелени смокини

 • 1 кг захар

 • 1 с.л. лимонтозу

  Начин на приготвяне

  • Първата и най-важна стъпка е да махнете горчивината от плода. Целите смокини се набождат с вилица или дебела игла (има и практиката да се срязват с нож по дължината от дръжката до към средата, но някак с набождането ми се струва, че се запазва повече плода). Подрязват се и дръжките, но недейте прекалено надолу да ги режете. Варят се в три води, по 7-8 мин всяка, като на първата излиза най-много от лепкавата течност и може да измиете тенджерата с мазнина първо и после с веро след нея. В първата вода се слага и син камък колкото бобово зърно. Дядо ми беше градинар-любител и имахме такъв продукт винаги вкъщи – предполагам във всеки магазин за градината или от съседа на вилата ще можете да се сдобиете със син камък. Той запазва твърдостта и зеленият цвят на плода. Може и без него ако имате притеснения или не откривате.
  • Когато ги преварите три пъти ги разтилате върху кърпа и като изстинат им се изстисква внимателно водата на всяка една. Може да ги оставите да престоят няколко часа. В разлата тенджера се сипват 4 ч.ч. вода. Когато заври водата се слага захарта. Ври около 10-15 мин и тогава се прибавят и изстисканите смокини. Врат още 10-15 мин и се махат от котлона.
  • След 7-8 часа смокините хубаво са поели от течността и отново се варят до желаната гъстота на сиропа. Лимонтузу (против захаросване) се прибавя 10тина минути преди да махнете от огъня. И стерилизирате за 5-6 минути ако няма да го хапнете веднага♥️
  • Ако ви остане много сироп може да го запазите в бутилка в хладилника и разредено със сода е разкошно или да го разреждате с малко вода и да напоявате блат на торта с него.
  • Запазете тази рецепта и ако не сега, то догодина може да си направите домашно сладко от зелени смокини. А сега да намерите някоя сладка баба, от която да си закупите ♥️