Японски суфле палачинки

FavoriteLoadingДобави в любими
Японски суфле палачинки

Японски суфле палачинки

Course: За закуска § обядCuisine: АзиатскаDifficulty: Средно
Порции

3

Порции
Време за подготовка

20

минути
Време за готвене

20

минути

Може би не е ставало дума – моят син учи японски от година насам. Сам го пожела, всичко от Изтока му е интересно, не съм от болно амбициозните майки 😉 Бяхме планирали април 2020 разходка до Япония, но знаете какво стана с всички планове през миналата година… Едно от местата в маршрута ни бяха сладкарници, чиито специалитет са японските суфле палачинки.

И така, ние не заминахме, но не отмина желанието да опитаме тези така нашумели пухкави като облаци, топящи се в устата, палачинки! Японците реално ги пренесоха на друго ниво. Пухкави, въздушни, деликатни, може би с доста фенси вид за закуска през седмицата, но невъзможни да им устоите през уикенда. Трябва да опитате!

Изпробвах няколко рецепти за суфле палачинки, но като чели тази ми се получи най-добре. Съставките са подобни като на стандартните, а всичко идва от яйцата. Тук яйцата се разделят на жълтъци и белтъци. При мен се получават 3 големи палачинки (на снимката са малки, станаха 6)

Съставки

  • 2 големи яйца

  • 2 с.л. /22г прясно мляко

  • 1/2 ч.л. ванилия

  • 2 с.л. захар

  • 1/4 ч.ч. / 34г брашно

  • 1/2 ч.л. бакпулвер

Directions

    Начин на приготвяне

    • Разделяте яйцата на жълтъци и белтъци в две купи. Сложете белтъците за 10 минути във фризера докато дойде моментът за разбиване. Разбийте с метална телена бъркалка жълтъците с млякото и ванилията. Пресейте в купата брашното с бакпулвера и разбъркайте до гладка смес, без да бъркате прекалено. Извадете белтъците и започнете да ги разбивате до бяла пяна. Прибавете на три пъти захарта и бийте до твърди връхчета. Тук е моментът да включите тигана да загрява на слабо (4 от 9 е при мен), като ви трябва такъв с капак или ако нямате голяма чиния, която да покрие тигана. Смесете 1/3 от белтъците при жълтъците, като не биете силно. Прибавете още толкова и вече още по-внимателно бъркайте. Накрая изсипвате и останалите белтъци и пак внимателно да не изкарате въздуха.
    • Намаслявате тигана и избърсвате леко. Сместта за палачинките ще се изсипва във височина, затова е важно да имате пухкавост на тестото. На веднъж в един тиган можете да готвите по три. Сложете първо по 1 препълнена супена лъжица, равна на две, повторете по още една, общо две на всяка. След минута добавете още по една лъжица, всичко във височина се опитвайте да трупате.
    • Настройте таймер на 7 минути, сипете по малко вода в тигана на празните места и похлупете. След две минути добавете по още една лъжица (или колкото имате останало), още вода и пак капака. Винаги във височина. Като мине времето, обърнете много внимателно палачинките, като им дайте още време ако не са се запекли. След обръщане, сложете още вода и под капак за още 4-5 минути. Пудра захар, бита сметана и плодове… няма да ви обяснявам как се хапва ☺️