Бавно печена свинска плешка с медено-карамелен портокалов дъх и розмарин

FavoriteLoadingДобави в любими
Бавно печена свинска плешка с медено-карамелен портокалов дъх и розмарин

Бавно печена свинска плешка с медено-карамелен портокалов дъх и розмарин

Коледа е след по-малко от месец, а свинското месо е най-популярното по празниците на българската трапеза✨

Интересно ми е вие как приготвяте цяло парче свинско месо? Споделете ми в коментар за марината, вкусове и температури. Вкъщи мама приготвя свинска плешка божествено с класически вкусове от червен и черен пипер. Изненадах я онзи ден с тази глазирана бавно печена плешка с медено-карамелен портокалов дъх и розмарин в комбинация с класическите горчица и черен пипер. Използвах любим вече продукт за приготвянето – 2в1 фолио и хартия на @fino.bulgaria Така месото не залепва по фолиото с хартията от вътрешната страна, но пък се задушава благодарение на него от външната.

И така, да ви споделя как я приготвих. Големината изберете според хората, но колкото по-голямо парче, толкова по-дълго се готви. Маринатата, която ще оставя, е за около 2 кг месо без кост и ако ви е по-голямо – увеличавайте.

Съставки

 • Марината:
 • 100 г мед

 • 50 г кафява захар

 • 50 г дижонска горчица

 • 2 с.л. розмарин пресен накълцан

 • 1 с.л. смлян черен пипер

 • 1 с.л. сол

 • кората на 1 портокал, два ако са малки

  Начин на приготвяне

  • Намажете плешката отвътре и отвън с 2/3 от маринатата и оставете в плик да се маринова няколко часа в хладилник. Аз използвам пликовете за печене на пиле на @fino.bulgaria 🙈 Преди печене извадете от хладилника за час. Може да я оформите, ако има по-малки стърчащи парчета месо, като ги подпъхнете отдолу, и да привържете с месарски конец – така ще запази форма. Подложете фолиото отдолу в тавата, отгоре плешката и изсипете цялата марината от плика върху месото. Добавете 1/2 ч.ч. вода и увийте с фолиото, така че да се задушава. Моето правило е – колкото тежи, толкова часа х2 пека на 150°. Разбира се, винаги се проверява след това време – трябва вилица да влиза свободно. Когато е готово, отваряте фолиото, намазвате с останалата марината и печете на 200° още 30 минути. Когато извадите, оставете да си почине завита с фолио 5 минути, а през това време от соковете в тавата може да си направите грейви. Аз минавам през цедка соса направо в касеролка и с червено вино и лъжица брашно сгъстявам бъркайки на среден огън. Махате конеца, режете и се наслаждавате✨